Δημιουργική Απασχόληση στο σπίτι Μέρος 9

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Αγαπητοί γονείς,

σε αυτή την ανάρτηση προτείνουμε παιχνίδια για όλη την οικογένεια που μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά σας τις ημέρες που ακολουθούν. Πρόκειται για απλές προτάσεις οι οποίες υλοποιούνται με υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι μας. Παιχνίδια δοκιμασμένα στο σχολείο και στο σπίτι που διασκεδάζουν, ενώνουν και κυρίως ξεκουράζουν από οθόνες. Καλή διασκέδαση!

1. Γλωσσικό Παιχνίδι

Γράφουμε σε μικρά χαρτάκια τα γράμματα του αλφάβητου ( ή όσα θέλουμε ). Τα γυρίζουμε ανάποδα ή τα βάζουμε μέσα σε ένα κουτί ανακατεμένα. Χωριζόμαστε σε δύο ομάδες. Η κάθε ομάδα επιλέγει ένα χαρτάκι και ανάλογα με το γράμμα που θα επιλέξει πρέπει να βρει ένα αντικείμενο μέσα στο σπίτι που ξεκινά από το αντίστοιχο γράμμα. Για κάθε σωστή αποστολή της ομάδας ανταμείβουμε με κάτι ( καραμέλα, σοκολατένιο αβγουλάκι ). Νικήτρια η ομάδα που συγκεντρώνει τα περισσότερα.

Παραλλαγή : Στη θέση των γραμμάτων μπορούμε να βάλουμε σχήματα ή χρώματα και να ψάχνουμε αντίστοιχα.

2. Παιχνίδι μνήμης

Απλώνουμε κάτω στο πάτωμα διάφορα αντικείμενα. Τα παρατηρούμε καλά και στη συνέχεια κρύβουμε ένα. Οι υπόλοιποι μαντεύουν ποιό λείπει.

3. Παιχνίδι ακουστικής αντίληψης

Βρίσκουμε διάφορα σκεύη στην κουζίνα ή γενικότερα αντικείμενα στο σπίτι. Πειραματιζόμαστε με τους ήχους που κάνουν. Έπειτα κλείνει το παιδί τα μάτια του και μαντεύει ποιό αντικέμενο άκουσε.

4. Φτιάχνουμε μοτίβα

Με τα τουβλάκια που έχουμε σπίτι μας μπορούμε να φτιάξουμε μοτίβα ή διάφορα σχέδια και τα παιδιά να τα αντιγράψουν.

Μοτίβα με τουβλάκια

Μπορούμε επίσης να δημιουργήσουμε σχέδια με χρωματιστά ξυλάκια. Αν δεν έχουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπογιές, μαρκαδόρους / θα χρειαστούμε διπλά χρώματα. ( ανάπτυξη χωρικού προσανατολισμού : πάνω-κάτω, μπροστά-πίσω, δεξιά-αριστερά)

Σχέδια με ξυλάκια

5. Πετάμε κρίκους

Στερεώνουμε στο πάτωμα ένα μεγάλο ρολό χαρτί ( με χαρτοταινία / το κολλάμε πάνω σε χάρτινο πιάτο κ κολλάμε το πιάτο με χαρτοταινία ή όπως αλλιώς τα καταφέρουμε ). Κόβουμε χάρτινα πιάτα στο εσωτερικό τους και και τα πετάμε από διάφορες αποστάσεις στο ρολό προσπαθώντας να στοχεύσουμε. (συντονισμός ματιού-χεριού)


6. Παίζω και μετράω

Βάζουμε σε μια διαδοχική σειρά χάρτινα πιάτα / τάπερ χωρίς καπάκι / κουτιά ή ό,τι άλλο διαθέτετε. Το καθένα θα έχει έναν αριθμό ( π.χ. από το 1-5 ή αυτούς που θέλετε εσείς αρκεί να τους γνωρίζουν τα παιδιά). Στεκόμαστε πιο πίσω και ρίχνουμε μέσα μικρές μπάλες ή μπαλάκια από αλουμινόχαρτο. Σημειώνουμε σε ένα χαρτί τον αριθμό που πετύχαμε. Στο τέλος προσθέτουμε το άθροισμα ( οι εικόνες είναι ενδεικτικές ).

7. Κρυμμένος Θησαυρός

Κρύβουμε ένα αντικείμενο μέσα στο σπίτι και οι υπόλοιποι προσπαθούν να το βρουν. Όσο πλησιάζουν στο αντικείμενο φωνάζουμε ”ζέστη” και όσο απομακρύνονται λέμε ”κρύο” ( ή όποιες άλλες λέξεις επιλέξουμε μαζί με τα παιδιά ). Με αυτό τον τρόπο τους βοηθάμε να βρουν πού είναι κρυμμένο.

8. Χορός

Βάζουμε μουσική και χορεύουμε. Στο σταμάτημα της μουσικής στεκόμαστε ακίνητοι. Κερδίζει όποιος καταφέρει να μην κουνηθεί από το γέλιο!

Και δεν ξεχνάμε : οι πραγματικοί νικητές στα παιχνίδια είναι η συμμετοχή και η χαρά των παιδιών!

Ευχόμαστε σε όλους ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ με Υγεία, Αγάπη και Ελπίδα.

Ευχές από καρδιάς και μέσα από ένα τραγούδι επειδή η Αγάπη και οι καρδιές στο τέλος πάντα κερδίζουν τις μάχες..