Δημιουργική Απασχόληση στο σπίτι Μέρος 8

ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΣΧΑ

Αγαπητοί γονείς,

σε λίγες μέρες πλησιάζει το Πάσχα. Μια θρησκευτική εορτή που πέρα από την ύψιστη θεολογική σημασία της, είναι πλημμυρισμένη από πλούσια ήθη και έθιμα που τιμά η Ελλάδα μας από άκρη σε άκρη. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε δύο από αυτά που συνηθίζουμε να υλοποιούμε αυτές τις ημέρες με τα παιδιά στο νηπιαγωγείο.

1. ΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ

Η ανάσταση του Λαζάρου θεωρείται η «πρώτη Λαμπρή» αφού η εκ νεκρών έγερση του αγαπημένου φίλου του Χριστού θεωρείται προικονομία της δικής του Ανάστασης.

Την παραμονή της γιορτής μικρά κορίτσια, οι Λαζαρίνες, ξεχύνονταν στα χωράφια όπου μάζευαν λουλούδια για να στολίσουν τα καλάθια τους. Στη συνέχεια γύριζαν από σπίτι σε σπίτι για να τραγουδήσουν τα κάλαντα του Λαζάρου και να αναγγείλουν τη χαρμόσυνη εορτή.

Μία παραλλαγή από τις πολλές που υπάρχουν σχετικά με τα κάλαντα του Λαζάρου :

Για την ψυχή του Λαζάρου οι γυναίκες ζύμωναν ανήμερα το πρωί ειδικά ψωμάκια, τους «λαζάρηδες», τα «λαζαρούδια» ή και «λαζαράκια». Στα «λαζαράκια» έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες.

Ακολουθεί μία συνταγή για λαζαράκια. Μπορείτε να τη δοκιμάσετε ή να την προσαρμόσετε σε κάποια δική σας.

Υλικά

400 γρ. νερό χλιαρό, 1 κ.σ. μαγιά ξηρή, 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 800 γρ. αλεύρι, 50 γρ. ελαιόλαδο, 1/4 κ.γ. αλάτι, 1 κ.γ. κανέλα, 1/4 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη, 50 γρ. σταφίδες, 50 γρ. καρύδια, γαρίφαλα.

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για να διαλυθεί και το αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο σε σκόνη, το αλάτι και το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να δέσει το ζυμάρι. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μια πετσέτα για 30 λεπτά και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα. Αφού η ζύμη έχει ξεκουραστεί τη χωρίζουμε σε μπαλάκια των 60 γρ. το καθένα. Από το κάθε μπαλάκι ζυγίζουμε 50 γρ. για το σώμα και 10 γρ. για τα χεράκια. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις σταφίδες και τα καρύδια ώστε να φτιάξουμε το μείγμα της γέμισης. Πλάθουμε το σώμα από τα Λαζαράκια σε μακρόστενο σχήμα, γεμίζουμε με 1 κ.γ. από τη γέμιση και κλείνουμε καλά με την υπόλοιπη ζύμη. Έπειτα φτιάχνουμε 2 χεράκια τα οποία περνάμε χιαστί από την πίσω μεριά για να καταλήξουν σε σχήμα Χ μπροστά. Τοποθετούμε γαρίφαλα για τα μάτια. Τέλος, μεταφέρουμε τα Λαζαράκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για 20-30 λεπτά. ( Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης )

2. ΒΑΨΙΜΟ ΑΒΓΩΝ

Τα αβγά μπορούμε να τα βάψουμε, εκτός από τις συνηθισμένες μπογιές, με υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι μας ( κρεμμύδια, παντζάρια, κόκκινο λάχανο ). Εδώ θα σας παρουσιάσουμε την τεχνική με τα κρεμμυδόφυλλα που θα υλοποιούσαμε φέτος στο νηπιαγωγείο μας.

Εκτέλεση

Η συνταγή είναι για 20 αβγά περίπου.

Βάζουμε μέσα σε μία κατσαρόλα αρκετές φλούδες από κόκκινα κρεμμύδια ( περίπου 4 γεμάτες χούφτες ). Προσθέτουμε κρύο νερό και μισό ποτήρι κρασιού ξύδι. Βράζουμε για 20 λεπτά περίπου και αφήνουμε στη συνέχεια να κρυώσουν. Πλένουμε προσεκτικά τα αβγά μας και τα τοποθετούμε με μια τρυπητή κουτάλα μέσα στην κατσαρόλα σε μονή στρώση. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο νερό ώστε να καλυφθούν τα αβγά. Έπειτα βράζουμε για άλλα 20 λεπτά. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και μόλις κρυώσουν τα γυαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Προτάσεις

  • Μπορείτε να τυλίξετε τα αβγά με ένα λαστιχάκι γύρω γύρω και να τα βράσετε με αυτό. Το αφαιρείτε μόλις βράσουν.
Με λάστιχο
  • Μπορείτε να τοποθετήσετε μικρά φύλλα πάνω στο αβγό. Στη συνέχεια τυλίξτε το αβγό με ένα κομμάτι καλσόν και δέστε το με σφιχτό κόμπο. Βράστε το σε αυτή τη μορφή. Μόλις βράσει, αφαιρείτε το καλσόν και το φύλλο έχει εντυπωθεί πάνω στο αβγό.
Με τύπωμα φύλλου

Θα χαρούμε να μοιραστείτε μαζί μας όποια πρόταση δοκιμάσετε ή κάποια άλλη δική σας. Καλή επιτυχία!

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

  • ΄΄Το φτερό της κότας΄΄  : Ένα εύκολο, διασκεδαστικό παιχνίδι για το οποίο χρειάζεστε μόνο ένα φτερό. Νικητές όσοι καταφέρουν να μην γελάσουν καθόλου όταν τους αγγίζετε με το φτερό.
  • ΄΄Ψηφιακά παζλ΄΄ : Τα αγαπημένα σας ψηφιακά παζλ με πίνακες ζωγραφικής και εικόνες εμπνευσμένες από το Πάσχα.
preview9pieceΠροετοιμασία για το Πάσχα preview6pieceΤο αβγό του Πάσχα preview6pieceΠίνακας με πασχαλιές preview12pieceΤο Πάσχα και η Λαμπρή preview6pieceΠολύχρωμα αβγά preview8pieceΠασχαλινό καλάθι preview6pieceΑβγό και πασχαλιά preview6pieceΠάσχα και χρώματα

Το 7ο Νηπιαγωγείο Αλεξάνδρειας σας εύχεται ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ. Για να δείτε τις ευχές πατήστε εδώ.