Δημιουργική Απασχόληση στο σπίτι Μέρος 2

25η ΜΑΡΤΙΟΥ

Λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου τις τελευταίες ημέρες σας ενημερώνουμε οτι η ανάρτηση για την 25η Μαρτίου γίνεται με καθυστέρηση και όχι στο χρόνο που είχε προγραμματιστεί.

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου θα εορταστεί φέτος μακριά από τις σχολικές τάξεις λόγω των έκτακτων συνθηκών. Ας γεμίσουμε τα σπίτια μας με εικόνες και ήχους γνώριμους στα παιδιά και ας τιμήσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα μας και την Ορθοδοξία μας.

Παρακάτω παραθέτουμε τις δύο μεγάλες γιορτές μέσα από πίνακες ζωγραφικής. Ακολουθούν προτάσεις για το πώς μπορείτε να επεξεργαστείτε τους πίνακες μαζί με τα παιδιά σας.

Τί γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου;

1. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Ευαγγελισμός σημαίνει αναγγελία χαρμόσυνης είδησης : Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ σταλμένος από το Θεό συναντά τη Μαρία σε ηλικία 14 ετών. Της απευθύνει το χαιρετισμό ΄΄Χαίρε Κεχαριτωμένη ο Κύριος Μετά σου΄΄. Η Μαρία βλέποντας τον Άγγελο διστάζει και ο Άγγελος την καθησυχάζει λέγοντας τη φράση ΄΄Μη φοβού΄΄. Στη συνέχεια της ανακοινώνει πως πρόκειται να φέρει στον κόσμο ένα γιο που θα τον ονομάσει Ιησού.

Βυζαντινή εικόνα

Προτάσεις

  • Ρωτήστε τα παιδιά αν η εικόνα που βλέπουν τούς θυμίζει πίνακα ζωγραφικής ή μοιάζει με τις ζωγραφιές τους. Πού συναντούν συνήθως τέτοιες εικόνες; Τα χρώματα είναι ίδια με αυτά που χρησιμοποιούν στις ζωγραφιές τους;
  • Ζητήστε να σας περιγράψουν την εικόνα. Ποιά πρόσωπα βλέπουν; Πού νομίζουν πως διαδραματίζεται το γεγονός; Πώς ένιωσε η Μαρία όταν είδε τον Άγγελο; Από πού το καταλαβαίνουν; Σε κάθε περίπτωση ζητήστε να αιτιολογούν τις απαντήσεις τους.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να σας πουν μια χαρμόσυνη είδηση για τα ίδια. Είναι μια καλή ευκαιρία να εξωτερικεύσουν όσα νιώθουν αυτό το διάστημα.

Ο Ακάθιστος Ύμνος, γνωστός ως ΄΄Τη Υπερμάχω Στρατηγώ΄΄.

https://youtu.be/A1N5nycWTrQ?t=3